援朝戰代價大 傷亡超過40萬

歡迎開開心心齊吹水
Post Reply
韋信

援朝戰代價大 傷亡超過40萬

Post by 韋信 »

愛國者的思維邏輯有時我持理解態度,佢哋覺得老師學生係好人定壞人,還算是觀點與角度問題。但有時我聽到既係扭曲歷史,咁呢個已經唔係觀點問題。

最近習大掀起了「抗美援朝」問題,歷史事件,最簡單去百科全書看一看(維基、大英、微軟等適隨專便)。歸納以下幾個問題:

1)誰先發動韓戰?是美軍入侵北韓?二戰後,南北韓以三八線為分界,韓戰首先由金日成發動,打到落釜山,北韓幾乎佔領左整個朝鮮半島。後來美軍介入打返轉頭,打到上鴨綠江。然後中共人民志願軍介入打返轉頭,大家返番去三八線。

2)誰贏了?由三八線起到三八線終,無人贏。北韓無贏、南韓無贏、美軍無、中共無。南北韓死傷數目相若,但我更關心中美相方死數數字,因為場仗根本唔關佢地事,美軍死三萬幾人,中共死左二十萬志願軍。

韓戰其實無贏家,只有四個輸家,任何得益都抵唔過各方所付出既代價。韓戰其實無野值得驕傲,無野好眩耀,根本係一場錯既戰爭,提都唔應該提。

#信報
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
nomed

Re: 援朝戰代價大 傷亡超過40萬

Post by nomed »

小!政治post
andyyau

Post by andyyau »

成個故事最出名係毛岸英蛋炒飯。
:fuck:
bobby chu

Post by bobby chu »

andyyau wrote: Fri Oct 30, 2020 3:45 am 成個故事最出名係毛岸英蛋炒飯。
:fuck:
說出了重點 :onion93:
Northstar

Post by Northstar »

:)
Post Reply