[關西] 2015賞櫻濕身(九)之旅 (updated p3)

nomed

Re: [關西] 2015賞櫻濕身(九)之旅 (updated p2)

Post by nomed »

藥皇 wrote:
nomed wrote: Day 4 cont..

最後就係今個行程令我對京都改觀既景點
回想九年前到京都,個時遊人唔多而比到一個好好既回憶我
今次......人多到恐怖

蹴上駅 >> 哲學之路 >> 二条城

二条城買飛條人龍長到行了3分鐘都見唔到盡頭(最後放棄)

而家內地旅客 + 平日元
我相信下一個失守既地方會係北海道
我就係去完蹴上次後心想哲學之路一定更多人更恐怖所以放棄唔去....

P.S. 而家內地旅客 + 平日元 + 福島. 賞櫻係去京都同東京多. 但東京好多人怕比較下多人去左大阪/京都.
講真有少少傷心
好後悔之前冇去多D日本
而家內地人湧日唔係因為日元平咁簡單
而係成為潮流
我班內地親戚個個都話去日本了

想日本番番去以前咁平靜已經冇可能
有版友講過
到印度都開始向外跑時
就真係末日了
藥皇

Re: [關西] 2015賞櫻濕身(九)之旅 (updated p2)

Post by 藥皇 »

nomed wrote:
藥皇 wrote:

我就係去完蹴上次後心想哲學之路一定更多人更恐怖所以放棄唔去....

P.S. 而家內地旅客 + 平日元 + 福島. 賞櫻係去京都同東京多. 但東京好多人怕比較下多人去左大阪/京都.
講真有少少傷心
好後悔之前冇去多D日本
而係成為潮流

有版友講過
到印度都開始向外跑時
就真係末日了
印度係已經開始向外跑 :-$

另外我班內地親戚今日出發去日本了 ;;)
本人專醫荷包乾硬化, 急性發錢寒

nomed

Re: [關西] 2015賞櫻濕身(九)之旅 (updated p3)

Day 5

第五日落大雨
先上大阪Sky Garden
然後就走左去神戶食牛
間間都迫滿遊客
最後走去一間本土少人食算
食完仲係大雨就去shopping
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
nomed

Re: [關西] 2015賞櫻濕身(九)之旅 (updated p3)

Day 6 (Last Day)

去大阪城希望仲有櫻花
然後吃與太呂

行程完畢謝謝收看
平時唔會分享,見新網雖要多D內容所以出番d野填數也
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
藥皇

nomed wrote: Day 6 (Last Day)

去大阪城希望仲有櫻花
然後吃與太呂

行程完畢謝謝收看
平時唔會分享,見新網雖要多D內容所以出番d野填數也
下次叫個魚飯, 打包上飛機食.

冷左仲好食 :D

藥皇

藥皇 wrote:

講真有少少傷心
好後悔之前冇去多D日本
而係成為潮流

有版友講過
到印度都開始向外跑時
就真係末日了
單1-2月已經比14 年多左一倍,香港既三倍,多過台灣變第二位,全年計有望成為一佬。

四月數字應該更驚人。

香港自由行人數點會唔大跌?40/50幾萬強國人upgrade 改左去日本
Last edited by 藥皇 on Tue Apr 14, 2015 12:04 pm, edited 2 times in total.

RCHK

Post by RCHK »

藥皇 wrote:
藥皇 wrote:

講真有少少傷心
好後悔之前冇去多D日本
而係成為潮流

有版友講過
到印度都開始向外跑時
就真係末日了
單1-2月已經比14 多左倍,香港既3倍,多過台灣變第二位

四月數字應該更驚人。

香港自由行人數點會唔大跌