[cooking] 蝦

歡迎開開心心齊吹水
DonDon

[cooking] 蝦

Post by DonDon »

是咁的,尋日整蒜容開邊蝦(新鮮海蝦) 上晝買完就開邊放埋蒜,放雪櫃,夜晚羅出黎個時個頭就黑晒,有咩方法可以避免黑頭呢?
Fuji

Re: [cooking] 蝦

Post by Fuji »

DonDon wrote: 是咁的,尋日整蒜容開邊蝦(新鮮海蝦) 上晝買完就開邊放埋蒜,放雪櫃,夜晚羅出黎個時個頭就黑晒,有咩方法可以避免黑頭呢?
整果時至開 :-bd
DonDon

Fuji wrote:
DonDon wrote: 是咁的,尋日整蒜容開邊蝦(新鮮海蝦) 上晝買完就開邊放埋蒜,放雪櫃,夜晚羅出黎個時個頭就黑晒,有咩方法可以避免黑頭呢?
開完放冰箱得唔得 :fuck:
Fuji

Post by Fuji »

DonDon wrote:
Fuji wrote:
我成日整都唔得,試落紹酒胡召粉拿過又放冰格都唔得,最有效都係即整 :fuck:
szekt

Post by szekt »

用bacon 捲住呢煎,hoho 味 :-bd :-bd :-bd
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
DonDon

Fuji wrote:
DonDon wrote:
Fuji wrote:
我成日整都唔得,試落紹酒胡召粉拿過又放冰格都唔得,最有效都係即整 :fuck:
:fuck: :fuck: :fuck:
藥皇

Post by 藥皇 »

有種蝦類保鮮劑可以加。。但你會唔會用?

食前先開係皇道
本人專醫荷包乾硬化, 急性發錢寒

DonDon

藥皇 wrote: 有種蝦類保鮮劑可以加。。但你會唔會用?

食前先開係皇道
諗住一早整定,可以輕鬆d, :))
Northstar

Post by Northstar »

蝦子出現黑頭現象並不是腐敗,而是蝦體離開水域後,色胺酸被酵素快速地代謝為黑色素,成分和人的頭髮黑色素一樣,「比起添加劑的蝦子,黑頭蝦反而比較純淨」

漁船在海中作業打撈魚蝦時,每撒一次網須經過四小時才會收網,較早進到網中的蝦子會有易被碰撞等問題而賣相較差,容易出現黑頭現象。

為減少蝦子黑頭,有業者會添加俗稱「蝦鮮」的保鮮劑「亞硝酸鹽」,讓久放的蝦子看起來比較新鮮。

硝酸鹽與亞硝酸鹽均為准許使用食品添加物中,可用於肉製品及魚肉製品的保色劑,如香腸、火腿、醃魚等。直接食入含過量亞硝酸鹽的食物,易引起噁心、嘔吐等症狀。雖然亞硝酸鹽本身不具致癌性,但在酸性環境或高溫環境中容易與蛋白質分解物(二級胺)產生亞硝胺。亞硝胺是一種強烈致癌物質,但添加硝酸鹽或亞硝酸鹽仍是一種「必要之惡」,因為它可以抑制毒性極強,且有致命危險的肉毒桿菌生長,所以在兩害相權取其輕的狀況下,准其用於肉製品及魚肉製品中,用量標準為NO2殘留量0.07 g/kg以下,但不得用於生鮮肉類及魚肉類。

soruce: https://tw.knowledge.yahoo.com/question ... 7022504969" onclick="window.open(this.href);return false;
Northstar

Post by Northstar »

唔好甘早落蒜蓉,未蒸,耐左蝦肉會變霉

蒜蓉開邊蝦,即做即蒸架

有咩方法可以避免黑頭呢 -> 蝦頭走定油先,都duck既
Post Reply