其實小朋友出世後, 生活上轉變都唔係太大

歡迎開開心心齊吹水
Post Reply
cmanlui

Re: 其實小朋友出世後, 生活上轉變都唔係太大

Post by cmanlui »

藥皇 wrote:
韋信 wrote:
藥皇 wrote:
Rookie wrote:
韋信 wrote:
藥皇 wrote: 另外。。。旅行轉變會更大。

無論時間地點目標全部都同以前差好遠
因工作忙, 一向都係3幾年先去一次旅行, 有小朋友後相信情況都一樣, 而去旅行時都係hea住行, hea 住玩, 及hea住食, 所以係呢方面轉變亦唔會太大 :)
你喜歡郵輪旅行,有無 B 其實分別不大。
其實帶B去旅行, 最適合坐郵輪 :)
Too native... hohohoo...

滑雪? 你去先,我睇阿b

溫泉?你先。翻來先我再去

睇show? 我怕阿b 會哭

游水?好阿, 我去bb 池

食飯?太早? 親阿b訓左覺阿媽

切記切記。唔好同未有bb既夫婦一起遊行
:onion35:
時間, 行程, 好難夾

而且有細佬會有好多持發事, 好多唔同原因O既擔吾, 未有過細佬未必可以理解到.

例如, 好多你單身時覺得小朋友 "無家教", "咁都比", "我就會點點點點"..... 到你有左小朋友先會知-----> 你係唔係一定 CONTROL 唔到 %-(
無錯....要去...就要有小朋友O既家庭去... :onion92: :onion92: :onion92: :onion92:
韋信

Post by 韋信 »

cmanlui wrote:
藥皇 wrote:
韋信 wrote:
藥皇 wrote:
韋信 wrote:

因工作忙, 一向都係3幾年先去一次旅行, 有小朋友後相信情況都一樣, 而去旅行時都係hea住行, hea 住玩, 及hea住食, 所以係呢方面轉變亦唔會太大 :)

時間, 行程, 好難夾

而且有細佬會有好多持發事, 好多唔同原因O既擔吾, 未有過細佬未必可以理解到.

例如, 好多你單身時覺得小朋友 "無家教", "咁都比", "我就會點點點點"..... 到你有左小朋友先會知-----> 你係唔係一定 CONTROL 唔到 %-(
無錯....要去...就要有小朋友O既家庭去... :onion92: :onion92: :onion92: :onion92:
我對小朋友是很有愛心及包容的,對大人卻異常冷漠,絕不伸出援手。
chhanthony

Post by chhanthony »

韋信 wrote:
藥皇 wrote:
韋信 wrote:
藥皇 wrote:
韋信 wrote:

時間, 行程, 好難夾

我對小朋友是很有愛心及包容的,對大人卻異常冷漠,絕不伸出援手。
絕對認同,好多時係control唔到,依家重要唔打得細路,根本就係考自已eq,每朝揍仔返學完全體驗得到短短十五分鐘個路程可以磨你半個鐘,自己重要趕住返工喎,有時真係好鬼炆。
r32

Post by r32 »

chhanthony wrote:
韋信 wrote:
藥皇 wrote:
韋信 wrote:
藥皇 wrote:
韋信 wrote:

時間, 行程, 好難夾

絕對認同,好多時係control唔到,依家重要唔打得細路,根本就係考自已eq,每朝揍仔返學完全體驗得到短短十五分鐘個路程可以磨你半個鐘,自己重要趕住返工喎,有時真係好鬼炆。
遊行 vs 旅行 *-:)
藥皇

Post by 藥皇 »

r32 wrote:
chhanthony wrote:
韋信 wrote:
藥皇 wrote:
韋信 wrote:
藥皇 wrote:
韋信 wrote:

時間, 行程, 好難夾

遊行 vs 旅行 *-:)

:thumbup: :onion72:
本人專醫荷包乾硬化, 急性發錢寒

Gundam

Post by Gundam »

藥皇 wrote:
Gundam wrote:

你都話遠 ??? :onion111:
差好遠.. 我今年去得四次... 都係短 ;;)
:onion11: :onion11: :onion11:
llm7

Post by llm7 »

r32 wrote:
CeLicA wrote: 大左返學1-5要對功課,
六,日要返課外活動,
考試測驗期間全家人戒嚴............. :-h :-h :-h
起碼直到中學
之後發育時期
男0既驚攪大人家個肚,
女0既驚去男仔屋企過夜比人攪大個肚........... :-@ :-@ :-@ :-@
到卅尾,
男嘅驚帶好男友見家長;
女嘅驚無人攪 B-)
大左返學1-5要對功課 ---> 我反而只會抽查, 吓吓幫佢對功課, 只怕會養成佢過於倚賴
六,日要返課外活動 ---> 盡可能只安排佢參加係星期六既課外活動, 星期日留為family day 及比佢有一日回吓氣
考試測驗期間全家人戒嚴 ---> 考試測驗係佢自己既事, 唔會全家人戒嚴
e+冇得擔心太多, 只可以係小朋友成長時, 灌輸正確既價值觀比佢 :onion48:
我老婆話你第時都會幾"蹤"個女 :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :)) :))
trytrysin

Post by trytrysin »

藥皇 wrote:

你都話遠 ??? :onion111:
差好遠.. 我今年去得四次... 都係短 ;;)
:onion11: :onion11: :onion11:
四次, 真係LLM... :onion2: :onion2: :onion2:
e7a

Post by e7a »

Rookie wrote: 除咗:
1. 暫時半夜要起身兩次
2. 係大陸返到香港後, 唔去睇AV嘢, 而係第一時間返屋企睇B
3. 要多些 groceries shopping
4. 做咗3/4個 CD-ROM, 因用咗d時間經cam 睇B

但依然有少少時間, 可以睇返一兩套戲, 聽吓歌
唔知, 3個月後又會點呢? :onion35:
團長我為左這post, 我都特登申請返個“e7a”答你問題

長你太天真啦, 你諗就理想 :-h 但現實歸現實,
你好快會返黎現實世界 :))

藥皇答個d就現實, 現實到我驚 :((

做左父母邊到會有私人時間呀 :onion19: :onion19:
韋信

Post by 韋信 »

e7a wrote:
Rookie wrote: 除咗:
1. 暫時半夜要起身兩次
2. 係大陸返到香港後, 唔去睇AV嘢, 而係第一時間返屋企睇B
3. 要多些 groceries shopping
4. 做咗3/4個 CD-ROM, 因用咗d時間經cam 睇B

但依然有少少時間, 可以睇返一兩套戲, 聽吓歌
唔知, 3個月後又會點呢? :onion35:
團長我為左這post, 我都特登申請返個“e7a”答你問題

長你太天真啦, 你諗就理想 :-h 但現實歸現實,
你好快會返黎現實世界 :))

藥皇答個d就現實, 現實到我驚 :((

做左父母邊到會有私人時間呀 :onion19: :onion19:

:onion12:
Post Reply