依家仲有無人BT? 有就睇吓。

歡迎開開心心齊吹水

依家仲有無人BT? 有就睇吓。

文章andyyau » 週二 10月 30, 2018 4:17 pm

話說當年蕃茄叫我地用uTorrent, 一用用左幾年。
不過唔好再用啦, 呢個uTorrent 2.X 舊到阿媽都唔認得, 而且好多漏洞,會奶野。
3.0 同病毒差唔多。

另一問題係, 如在TTG, upload唔夠人地快, 好多時都去到up down ratio 1:1左右。
要勁seed唔得了。

所以要轉Qbittorrent, 設定好多都叫人用個公式去計。https://www.techsupportalert.com/optimizing-qbittorrent-speed

不過呢個公式, 得出來都差唔多係1:1既 up down ratio, 解決方法係將max number of connections per torrent 及max number of upload slots per torrent 加大10倍。
咁樣upload 就可以升幾倍。

圖中就係用10倍功力同公式計算既分別。upload 勁好多。

呢個QB 比uT快, 用500M 慢機都可以達全速。去到差唔多50MB/s upload/down。
而且無UT disk overload 問題。
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
andyyau

Re: 依家仲有無人BT? 有就睇吓。

文章sorry » 週三 10月 31, 2018 4:00 pm

^:)^ ^:)^ ^:)^
圖檔圖檔圖檔圖檔
頭像
sorry

文章Gundam » 週三 10月 31, 2018 6:24 pm

Thank you, andyyau. Long time no see.
頭像
Gundam

文章bobby chu » 週四 11月 01, 2018 4:59 pm

:onion93: :onion93: :onion93:
圖檔
頭像
bobby chu

文章andyyau » 週四 11月 01, 2018 6:05 pm

Gundam 寫:Thank you, andyyau. Long time no see.

:D

呢度好靜....
andyyau

文章iHD » 週日 11月 04, 2018 7:20 pm

Thanks for sharing ^:)^ ^:)^ ^:)^
頭像
iHD

文章fire » 週三 11月 07, 2018 11:38 pm

請問係唔係通常PT都用到?

^:)^ ^:)^ ^:)^ ^:)^
fire

文章andyyau » 週四 11月 08, 2018 4:56 pm

fire 寫:請問係唔係通常PT都用到?

^:)^ ^:)^ ^:)^ ^:)^

TTG HDS官方認可的。其它應一樣, 呢個好多人用了。

另一個係deluge都多人用, deluge 既backend 係用同QBittorrent 一樣, 都係 libtorrent。
不過QBittorrent 係C++寫既, deluge係Phyton寫既, 後者一定大食及慢。

uTorrent 2.x 唔好enable web GUI, 有漏洞會奶野。
andyyau

文章milo » 週六 11月 24, 2018 10:56 am

一早轉左用Qbittorrent B-)

不過九世無bt過野 :((
頭像
milo

文章frankiepoon » 週日 12月 16, 2018 3:03 am

我仲用緊utorrent 2.0.4, 不過轉左用SSD BT, 80MB/s都唔會disk overload :D
您沒有權限檢視這篇文章所附加的檔案。
頭像
frankiepoon

下一頁

回到 開心吹水區

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客