字眼的重要性

歡迎開開心心齊吹水
Post Reply
nomed

字眼的重要性

Post by nomed »

剛剛睇新聞見到有個警員對關於有人寄刀片比選舉主任受訪問,佢答 (excact wording唔多記得)

"有人因為不滿選舉主任依法對選舉......"

對我黎講如果政治中立,根本可以唔用依法呢兩個字。
呢D字眼上的執著亦係大陸政府一向十分注重既野
睇黎處事手法就快接軌

希望係我聽錯
Last edited by nomed on Sat Aug 06, 2016 8:12 pm, edited 1 time in total.
andyyau

Re: 字眼的重要性

Post by andyyau »

真係依法一d問題都無。問題係根本無權咁做,完全人治,哂九氣。

差佬好多都無乜讀過書,係咁架啦。
v234567

Post by v234567 »

當日納粹也是依法殺死猶太人
szekt

Post by szekt »

依法,依佢自己條法 :fuck:
conjai

Post by conjai »

個阿頭都玩語言偽術, 啲細既點都要跟 :-q
chhanthony

Post by chhanthony »

依法呢個兩字任政府解,唔鍾意呀,去法庭丫.....
icyhot

Post by icyhot »

依家個個都無法無天,但係口就不斷洗你腦話依法依法,但問佢依邊條法佢自已都係講唔出,可憐大部份不求甚解港豬(香港人核心價值係搵錢呀麻)就好似喪屍咁一齊話係依法....

成日係個口講依家,其實就係最唔守法....法治?工具黎姐 :fuck: :fuck: :fuck:
andyyau

Post by andyyau »

icyhot wrote: 依家個個都無法無天,但係口就不斷洗你腦話依法依法,但問佢依邊條法佢自已都係講唔出,可憐大部份不求甚解港豬(香港人核心價值係搵錢呀麻)就好似喪屍咁一齊話係依法....

成日係個口講依家,其實就係最唔守法....法治?工具黎姐 :fuck: :fuck: :fuck:
共產黨一日唔倒台, 就同西藏一樣赤化左, 無架啦。

香港班傻high成日信港人自講, 一國兩制, 真係on079!
共產黨個歷史無讀過咩, 真係死蠢, 咁都信。
Post Reply